Joke

Geboren op 25 februari 1940 in Dreumel, als tweede kind en oudste dochter van Jan van Oss en Rica Jansen.

Doopnamen: Johanna, Wilhelmina, Maria.  Vernoemd naar:

Oma Hanneke Jansen - van Poppelen

Oma Mina Boumans - van Oss

Tante Marie van Oss

Ze droeg samen met Jan alle ‘eerstehands’ kleren in het gezin. En zij en alle 'keinder' waren er  'schôn' mee.

Zij ging als eerste van de dochters naar de in 1920 gebouwde meisjesschool. De bewaarschool (opgericht in 1922), zoals toen de kleuterschool werd genoemd, was gemengd. Dat kon nog geen kwaad, dacht men toen.

 

Haar moeder heeft in haar leven honderden kledingstukken gebreid. En als ze geen enkel kind meer pasten, werd het breiwerk uitgetrokken en er weer iets nieuws van gebreid.

Na de lagere school ging Joke naar de VGLO (Voortgezet Lager Onderwijs), de zevende en achtste klas, die door ‘Barmhartige Zusters van St. Franciscus uit Valkenburg’ die in Dreumel waren neer gestreken, net was gestart (1953) op de zolder van het gebouw van de meisjeshool.

 Daarna ging ze naar landbouwhuishoudschool van de  N.C.B. (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Na het behalen van het diploma, was ze klaar om samen met haar moeder het huishouden bestieren.

Dit betekende het einde van het tijdperk 'dienstmeisjes'.

 

Ze haalde een aantal naaidiploma’s en startte in de Nieuwstraat 17 een naaischool. Toen vader het bedrijf beëindigde, omdat geen van zijn kinderen de boerderij wilde overnemen en in Rooijsestraat 47a ging wonen (1970) werd daar de garage omgebouwd tot naaischool.

Toen vader overleed in 1978, kreeg zij de zorg voor haar  moeder tot die overleed in 1999.

De naaischool werd ook gebruikt voor familiefeesten. Op haar 65ste verjaardag is Thérèse, die in  haar 'paleisje' achter de bungalow woont, hier voor de laatste keer van de partij. Thérèse, wordt  een jaar later op de verjaardag van Joke begraven.

Vreselijke kwalen zorgen er voor, dat ze langdurig in de lappenmand beland. Maar daar komt ze uit.

 Er komt een nieuwe huisgenoot, Toets. Ze genieten samen van het 'nieuwe' leven.